Uutiset

Mitä jos tapahtumakesää ei tulekaan?


16.04.

Lähestyvän kesän odotus sisältää iloa päivän pidentymisestä ja valon lisääntymisestä. Odotusta varjostaa kuitenkin musta möykky; korona. Mitä jos kesä ei tuokaan tullessaan tapahtumia, elämyksiä, uusia ihmisiä ja kohtaamisia? Mitä jos Seinäjoen tapahtumakesä on peruttu?

 

Jos koronan ote entisestään kiristyy ja rajoittamistoimet jatkuvat, tapahtumanjärjestäjät ovat vaikean ratkaisun edessä; tapahtumia on peruttava tai siirrettävä.

 

Suurten tapahtumien kuten Provinssin, Seinäjoen Tangomarkkinoiden, Seinäjoen Vauhtiajojen tai Solar Sound festivalin siirtäminen syksyyn on mahdotonta. Pienempiä tapahtumia voidaan siirtää, mutta koronan iskusta ei kukaan selviä ilman taloudellisia tappioita.

 

Tapahtumat työllistävät joko suoraan tai välillisesti suuren joukon ihmisiä. Tapahtumien välillinen talousvaikutus on mittava. Seinäjoen kesätapahtumissa tehtiin vuonna 2016 tapahtumatutkimus, jonka mukaan kolmen suurimman musiikkitapahtuman (Provinssi, Tangomarkkinat ja Vauhtiajot) ja keskustan puoluekokouksen aluetaloudellinen yhteisvaikutus oli reilut 25 miljoonaa euroa. Tämän kesän talousvaikutuksen voi arvioida olevan lähes 30 miljoonaa euroa.

 

Elämyksiä arvostetaan koko ajan enemmän ja niiden arvo suhteessa tavaroihin on nousussa. Tapahtumien yhteydessä puhutaan usein yhteisestä kokemuksesta tai elämyksestä.

 

Urheilutapahtumaan osallistuva kilpailija voi saada elämyksiä hyvin onnistuneesta suorituksestaan ja katsoja puolestaan hakee ehkä viihdettä ja spektaakkelimaista kisaa. Musiikkitapahtumassa yleisömeri laulaa yhdessä ja joku saattaa halata tuiki tuntematonta vieruskaveriaan. Muistoja syntyy ja elämyspankki karttuu.

 

Kaikki eivät tapahtumista nauti. Joku saattaa iloita etukäteen, että jos kesätapahtumat perutaan, ei tarvitse karata mökille tapahtumia pakoon koko kesäksi. Kesäkadut ovat hiljaisia ja ruuhkista ei ole tietoakaan. Kukaan ei kysele, missä on lähin apteekki tai mikä on taksin numero. Uudella Keskustorillakin on ihanan rauhallista kun mitään ei tapahdu missään.

 

Suomen kesä ja tapahtumat vaan kuuluvat yhteen, ja kesään on onneksi vielä aikaa. Silti on jo selvää, että tulevassa kesässä on jonkinlainen koronaleima.

 

Jos tapahtumat toteutuvat suunnitelmien mukaan, seuraako tapahtumiin yleisöryntäys vai ollaanko vieläkin varovaisia, ja kartetaan suuria ihmismassoja.

 

Jos kesätapahtumia joudutaan perumaan, millaiseen taloudelliseen ahdinkoon tapahtumanjärjestäjät joutuvat. Herääkin kysymys, löytyykö lipunostaneista kökkähenkeä niin, ettei lippurahoja haetakaan takaisin vaan tuetaan tapahtuman tulevaisuutta ensi vuoteen. Nähtäväksi jää.

 

Kesää odotellessa kannattaa jokaisen tehdä kaikkensa viruksen leviämisen estämiseksi. Sitä kautta voi elätellä toivetta ihmisten kohtaamisesta ihan livenä eikä vain puhelimessa tai tietokoneen näytöllä.

 

 

Kirsi Kivisaari

tapahtumakoordinaattori

Seinäjoen kaupunki

 

 

 

Juttu julkaistu alunperin Ilkka-Pohjalaisen nettilehdessä 16.4.2020. Juttu luettavissa täällä.


Takaisin uutisiin

Parasta palvelua

Ota yhteyttä niin mietitään ja kartoitetaan yhdessä tapahtumallenne parhaat puitteet Seinäjoelta!

040 779 8809

Jenniina Palmu, myyntipäällikkö

Pyydä tarjous   LIITY POSTITUSLISTALLE 

Sulje sivuvalikko